ARTIKKEL

Fremtidsfullmakt: et sikkerhetsnett


En fremtidsfullmakt vil kunne være svært nyttig for deg og dine dersom ulykken skulle inntreffe. Pass på at fullmakten opprettes korrekt og at den er brukbar den dagen det er behov for den.


En fremtidsfullmakt er et viktig dokument som ikke alle kjenner til. Det ble innført i Norge i 2013, og er dermed et relativt nytt konsept.

Fullmakten gir en mulighet til å uttrykke sine ønsker i økonomiske saker og annet som angår eget liv, for det tilfellet at man skulle bli dement, syk eller på annen måte ute av stand til å egne beslutninger. En kan regulere hvem som skal holde styr på hva som skjer med boligen din, pengene dine, verdipapirene dine, dine personlige forhold osv.

Fullmakten gis til en man stoler på, gjerne et nært familiemedlem så som ektefelle, barn eller liknende.

Faren ved å ikke ha slik fremtidsfullmakt er at Statsforvalteren vil oppnevne en verge for deg, dersom livet endres av en ulykke, slag eller demenssykdom. Dette kan gjøre forvaltningen av din økonomi og personlige forhold mer tungvint og vanskeligere, særlig for familien rundt deg. Det er videre begrenset hva vergen kan utføre for deg, og du kan også oppleve at det oppnevnes en fremmed person som verge.

For eksempel vil et salg av din bolig, bil eller andre eiendeler måtte igjennom en søkeprosess hos Statsforvalteren, og forskudd på arv vil som hovedregel være utelukket.

Renteinntektene av penger du har stående på konto, vil dermed også inngå i beregningsgrunnlaget for hva kommunen tar betalt for sykehjemsopphold. Dette vil, sammen med inflasjon mv. kunne medføre at dine penger taper seg i verdi, uten at du eller din familie får gjort noe med dette.

Her er tipsene for å unngå det vi ser at er de vanligste feilene i fremtidsfullmakter.

Opprett fullmakt i tide

Det viktige er at man oppretter fremtidsfullmakten mens man enda er frisk. Det er kanskje ikke en ting man tenker på når man ikke har behov for en slik fullmakt, men om sykdommen/skaden etc. først har inntruffet kan det være for sent.

Ettersom man blir eldre, øker også sjansene for at noe kan ramme raskt. Har man først blitt så syk at man ikke anses som kompetent til å gi sitt samtykke, er det for sent. Da vil beslutningsmyndigheten over ens økonomi og personlige forhold bli underlagt vergemål hos Statsforvalteren.

I dette tilfellet må mye av det arvingene ønsker å gjøre gå via Statsforvalteren.

Arvingene kan da for eksempel bli sittende igjen med et hus som ingen vil bo i, men som man må vedlikeholde og betale løpende utgifter for, og eventuelle utleieinntekter eller renteinntekter fra overskuddet etter et boligsalg, vil kommunen ta hoveddelen av.

Skriftlighet, vitner og legeerklæring

En fremtidsfullmakt skal gjøres skriftlig med to vitner over 18 år, som er til stede sammen og som vet at dokumentet skal være en fremtidsfullmakt. Mens vitnene er til stede, skal fullmaktsgiveren skrive under dokumentet eller vedkjenne seg sin underskrift. Vitnene skal underskrive dokumentet mens fullmaktsgiveren er til stede, og etter hans eller hennes ønske.

Vitnene kan heller ikke være nærstående eller den som får fullmakten. Det bør heller ikke være noen som kan ha en egeninteresse i at fullmakten opprettes.

Det kan også være lurt med en legeerklæring på at man forstår virkningene av fullmakten man oppretter – i alle fall dersom man kanskje har oppnådd en høy alder, har en begynnende demens eller det på annen måte kan stilles spørsmål omkring ens samtykkekompetanse.

Innhold

Det finnes maler og utkast for fremtidsfullmakter på nettet. Likevel er det også slik at disse er generelle og ikke nødvendigvis like godt tilpasset de enkeltes særlige behov. Dersom fullmakten etter opprettelsen har behov for utfylling eller endring, vil dette kunne være umulig dersom personen den gjelder allerede har mistet samtykkekompetansen.

Det kan også være varierende kvalitet på malene som ligger ute.

Fullmakten kan regulere økonomiske forhold som betaling av regninger, kjøp og salg av verdipapirer, salg av bolig, drift av eiendom etc. Videre kan den regulere personlige forhold som representasjon overfor kommunen, NAV, helsetjenesten osv.

Fullmakten kan også begrenses til kun nærmere spesifiserte forhold, som for eksempel salg av bolig.

Ved opprettelsen bør man også blant annet vurdere forskudd på arv, reservefullmektig, særeie og habilitet.

Uansett er det viktig at du selv tenker gjennom hvordan du ønsker å bli ivaretatt når du ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser.


Trenger du hjelp og veiledning for å sikre at fremtidsfullmakten i størst mulig grad skal dekke det fremtidige hjelpebehovet ditt? Kontakt oss via hjemmesiden, per e-post eller på telefon.

Kontaktperson:

Stian Sjåvik – tlf 911 05 944

Det viktige er at man oppretter fremtidsfullmakten mens man enda er frisk. Det er kanskje ikke en ting man tenker på når man ikke har behov for en slik fullmakt, men om sykdommen/skaden etc. først har inntruffet kan det være for sent.